Kalite çalışmaları titizlikle sürecek

Uludağ Üniversitesi’nin temel direklerinden Tıp Fakültesi ile Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, attığı büyük adımlarla kabuk değiştirmeye devam ediyor.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup Canıtez, son 1.5 yılda atılan adımlar ve gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için basın toplantısı düzenledi.

Başhekim Doç. Dr. Yakup Canıtez, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 3. basamak bir sağlık kuruluşu olduğunu, bunun da verilen sağlık hizmetinin kompleks, zor ve maliyetli olduğu anlamına geldiğine dikkat çekti. Yaklaşık 5.5 milyon kişinin yaşadığı Güney Marmara Bölgesi’ne bu nitelikte hizmet vermek için altyapı ve teknik yatırımları sürekli güncellediklerini, personeli eğittiklerini kaydeden Başhekim Doç. Dr. Canıtez, geçmiş dönemlerde yürütülen kalite ve akreditasyon çalışmalarının başarılı olduğunu belirterek hastanedeki kalite sistem yönetimleri konusunda şunları söyledi:

“Şu anda yürütülmekte olan Kalite Yönetim Sistemi için, merkezi İsviçre’de bulunan SGS firması tarafından 2015’te denetlendik ve ISO 9001-2008 belgemizi yeniledik. Bu yıl eylül ayında tekrar denetlendik ve belgemizin süresini uzattık. Hastanemizde 2017 yılında, ISO 9001’i sağlık alanında daha kullanışlı ve etkin hale getiren ISO 9001-2015 versiyonu için denetimi yapılacak ve bu yönde çalışmalarımız devam edecek. Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde yürütülen ve üniversiteler için de zorunlu hale gelen Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) gözden geçirilmiş ve SKS-Versiyon 5 kalite yönetim kurgusunun mevcut kalite yönetim sistemi ile uyumlu olduğu, hatta bazı başlıklarda daha etkin ve ülkemizdeki sağlık koşullarına daha uygun olduğu görülmüştür. Şu ana kadar SKS denetiminden geçen hastanemiz, bu denetimlerinin ilkini bir önceki yönetim zamanında geçirmiş olup, ikincisini 2016 ağustosunda almıştır. Bu son denetim sonucunda hastane puanımız 5 puan yükselerek 84’e yükselmiştir. Zorunlu hale gelen SKS ile hastanede iki farklı kurguda kalite yönetim sistemi yürütmenin rasyonel olmayacağı tesbit edildi ve 2015 aralık ayında sonlanan JCI kalite standartları belgesinin yenilenmesine gerek olmadığını kararlaştırdık. Şu anda Hastanemiz, SKS versiyon 5 ile tam uyumlu hale getirilmektedir. 2017 yılında son versiyonlara göre iki farklı kurumdan denetimler planlanmaktadır. Daha önceki yönetimlerde olduğu gibi, kaliteden asla ödün vermeyeceğiz ve bu konudaki çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz.”