12-18 Mayıs Hemşireler Haftası kutlandı.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi’nde çalışan Hemşireler, Dünya Hemşireler Haftası’nı kutladı.

Rektörlük A Salonu’nda gerçekleşen kutlamaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik YÜCEDOĞRU, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim GÜREL, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin TUNCA, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup CANITEZ, Başhemşire Muazzez ALTAY, öğretim üyeleri ve hemşireler katıldı.

Törende konuşan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup CANITEZ, hemşireliğin sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası, fedakar ve şefkatle çalışanlar grubu olduğunu dile getirerek, kurumumuzda çalışan hemşirelerin çalışma şartlarını daha da iyileştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Başhekim Canıtez, 2015 yılında 100 kişilik hemşire kadrosu aldıklarını ancak buna karşılık 107 kişinin emeklilik vb. nedenlerle ayrıldığını, mevcut kadro açığı için 250 hemşire kadrosu daha talep ettiklerini hatırlatarak, “Bugün size müjde veriyorum. Toplam 55 hemşire arkadaşımız daha iki ay içinde göreve başlayacak. Bunun yeterli olmadığının farkındayız ama en azından bir nebze sizi rahatlatacaktır” dedi.

Hemşireliğin sağlık sektöründe olmazsa olmaz ve kutsal bir meslek olduğunu vurgulayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim GÜREL, yapılan anketlerde hemşirelerin yüzde 60’ının mesleğinden memnun olmadığını, bu memnuniyetsizliğin altında düşük ücret, risk, fazla çalışma, ilerleyememe gibi nedenlerin yattığını, kendilerine düşen görevin de bu koşulları düzeltmek olduğunu belirtti.

Başhemşire Muazzez ALTAY, Tıp Fakültesi 750 klinik, 90 yoğun bakım, 72 günübirlik olmak üzere toplam 912 yatak kapasitesi ile özellikli ve üst düzey bakım gereksinimi olan hastalara 7/24 hizmet verdiklerini, ayrıca yataklı alanlar dışında ameliyathane, acil, diyaliz, kemoterapi, radyoterapi, tüp bebek ve girişimsel alanlarda hemşirelerin görev yaptığını belirtti.

Hastanede hemşire iş gücü planlamasının hasta sayısı, hastaların bakım gereksinimleri, çalışan hemşirelerin niceliği ve niteliği dikkate alınarak yapıldığını ifade eden ALTAY, “Yoğun Bakım Ünitelerinde hemşire/hasta oranını Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre düzenlenmeye çalışmaktayız. Klinik ve yoğun bakım alanlarında Bakanlık kriterlerini yerine getirebilmemiz için 300 hemşire ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Tunca, 1996 yılından bu yana hemşire yetiştiren okulun, 2016 yılı itibariyle hemşirelik bölümünden bin 448, sağlık memurluğu bölümünden 356 ve ebelik bölümünden de 120 olmak üzere toplam bin 924 öğrenciyi mezun ettiğini söyledi. Tunca, fakülte olarak yeni binalarına taşındıklarında daha nitelikli ve simülasyon ağırlıklı eğitim vereceklerini kaydetti.

Törende emekli olan ve meslekte 20 yılını dolduran hemşirelere plaket ve teşekkür belgeleri verildi.