Hemşireler Haftasını kutladık

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan hemşireler, “Dünya Hemşireler Haftası”nı kutlandı.

Kurumumuzda hemşirelerimizin kadro azlığı nedeniyle ağır şartlarda çalıştıklarını dile getiren Hastane Başhekimi Doç. Dr. Yakup Canıtez, son olarak bu yıl 149 hemşire ve 43 teknisyen için personel alım ilanının sonuçlandığını söyledi. Rektörlük A Salonunda yapılan Hemşireler Haftası kutlamasına, öğretim üyeleri, hemşireler ve personel katıldı.

Yeni Hemşire ve Teknisyen Kadroları

Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yakup Canıtez ise hemşirelik ile hekimliğin birbirini tamamlayan ayrılmaz parçalar olduğunu belirterek, “Güney Marmara’nın altı milyon nüfusuna cevap vermeye çalışan önemli bir sağlık kuruluşuyuz. Son üç yılda bizden önceki yönetimlerin koyduğu hizmet tuğlalarının üstüne tuğlalar koymaya çalışıyoruz. Çok ciddi bir emek harcayarak Maliye Bakanlığı kadrolarından 2015 yılında 100 hemşire, 2016 yılında 6 hemşire ve 8 diğer sağlık personeli, 2017 yılında 50 hemşire ve 10 sağlık teknikeri alımı yapmamızın yanında bu yıl da 149 hemşire ve 43 sağlık teknikeri kadrosu temin edilerek alım başvuruları sonuçlandı. Böylece dönemimizde toplam 366 personeli kurumumuza kazandırmış olduk. İnşallah son alınan personellerinde işe başlamasıyla sıkıntılar önemli oranda azalacak” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, törende yaptığı konuşmada, sağlığın bir insan hakkı olduğunu ancak bu hakkın kullanılabilmesi için birtakım şartların bulunması gerektiğine işaret ederek, “Hemşirelerimizin ana, baba, evlat gibi gördükleri hastalara sevgi ile fedakârca baktıklarını biliyoruz. Üniversite olarak biz de onların çalışma şartların iyileştirmek için uğraşıyoruz” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, hemşireliğin hekimlere yardımcı olan sağlık personeli değil, başlı başına bir meslek olduğunu belirterek, hemşirelerden büyük alkış aldı. Kaya, “Günümüzde hemşireler yüksek lisans yapıyorlar, doktora yapıyorlar, profesör oluyorlar. Hemşireleri kendileri yetiştiriyorlar. Bizim fakültemiz özeline gelince ben inanıyorum ki ülkemizin en iyi hemşireleri buradadır. Bunu nerden biliyorum? Bize dışardan çok öğretim üyesi, asistan geliyor. Onlar da aynı şeyi söylüyor. Ne mutlu ki sizin böyle iş arkadaşlarınız var diyorlar.” dedi.

Tıp Fakültesi Hastanesi Başhemşiresi Muazzez Altay ise, her yıl 12-18 Mayıs tarihlerinin Dünya Hemşireler Haftası olarak kutlandığını belirterek, hemşirelerin sağlıktaki rolünü anlattı. Sağlığın kazanılmasında hemşirelik mesleğinin anahtar rol oynadığını vurgulayan Altay, bu rolün gerektiği gibi uygulanabilmesi için de birtakım koşulların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 verilerine göre Türkiye’de 152 bin 952 hemşirenin çalıştığını, buna göre bin hastaya iki hemşirenin bakmak zorunda olduğunu kaydeden Başhemşire Altay, “Oysa Türkiye’nin de üye olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’de ise 34 ülkenin ortalaması 1.000 hastaya 9 hemşiredir” dedi.

Konuşmaların ardından, emekli olan ve hizmette 20 yılını dolduran hemşirelere plaketleri verildi.